maanantai 26. syyskuuta 2016

Eikä me pienet koiranpennut muuta kun leikkiä lyömme

Minulta kystyään usein mitä pitäisi huomioida kun hankkii koiranpennun. Asia oli oikein ajankohtainen kun siskon perhe oli hankkimassa koiraa ja yhdessä pohdittiin, mikä olisi heille sopiva rotu. Tässä muutamia ajatuksia, mitä koiran (tai soveltuvin osin kissan) hankinnassa on hyvä huomioida.

Eläimen on kyettävä hengittämään
Lyttykuonot tuntuvat olevan nykyjään muotia. Rotujen luonteethan ovat mitä ihanimpia, ovat usein turkiltaan helppohoitoisia ja eivät vaadi kovin paljon liikuntaa. Viimeisin tosin voi johtua siitä, että ne eivät pysty liikkumaan kun henki ei kulje. Hengittäminen täytyy olla eläimelläkin vaivatonta ja äänetöntä. Se, että hengitys rohisee tai että eläin kuorsaa tai pahimmillaan joutuu nukkumaan lelu suussaan, että hengitystiet pysyvät auki, ei ole tervettä. Ei ole oikein, että eläimen koko elämä menee siihen, että se tekee töitä saadakseen henkeä. Jos mietit hankkivasi lyttynaamaista koiraa, mieti hetki, miltä sinusta tuntuisi olla koko elämäsi siinä kunnossa kuin pahimmassa flunssassa joskus olet, jokaisen hengenvedon ollessa työn ja tuskan takana.

Koiralla pitää olla kuono
Liittyy vähän edelliseen kohtaan, mutta oikea kuono mahdollistaa myös sen, että koiran hampaisto mahtuu olemaan suussa oikeassa järjestyksessä ja koiran silmille jää tilaa. Lyttykuonoisilla koirilla kuonon ja silmän väliin jäävät ihopoimut ja karvat aiheuttavat usein hankausta silmiin, mieti, miltä tuntuisi kun olisi itsellä koko ajan roska silmässä.

Koiran muut osat pitää olla oikean kokoiset
Ylisuuri nahka aiheuttaa ihopoimuongelmia, samoin ylisuuret ja liitoitellut piirteeet huulipoimuissa, korvissa, hännän ympärillä jne. Koiran ja sen nahkan on syytä olla samaa kokoa, ylisuuruus on niin turkissa kuin nahkassakin epäterve ominaisuus ja sitä on syytä välttää kuten muitakin ääripiirteitä. On syytä tiedostaa esimerkiksi lyhyistä jaloista aiheutuvat seuraukset, normaalin koiran jalat ovat oikeassa suhteessa sen vartalon kokoon. Samoin ongelmia voi aiheuttaa ylipitkä selkä. Myös jättiläisyys ja kääpiöisyys ovat piirteitä jotka on syytä huomioida.


Sekarotuinen on terveempi kuin puhdarotuinen?
Monesti sanotaan että sekaroituiset ovat terveempiä kuin puhdasrotuiset. Osin näin voi ollakin, mutta ihan yhtä hyvin sekarotuinen koira voi olla sairas, jos kaksi lyttykuonoa saavat pentuja on tuloksena lyttykuonoja. Ihan yhtä hyvin myös sekarotuisissa voi olla allergisia, tai ylipainoisuuteen taipuvaisia. Risteytyksissäkin pitää huomioida että koira on silti summa vanhemmistansa. Toki roturisteytyksillä voidaan myös poistaa äärityyppien vaikutuksia tai ainakin lieventää niitä, samoin heteroosi-ilmiö jonka risteytys tuo tullessaan, monesti parantaa elinvoimaisuutta.


Terveys
Hankittavan rodun terveysasioihin kannattaa perehtyä esimerkiksi rotuyhdistysten sivuilta. Sydänvika, allergia, lonkkaviat, syringomyelia jne ovat sairauksia jotka ovat tietyissä roduissa arkipäivää. Älä osta jo valmiiksi sairasta pentua, tai ainakin huomioi ostaessasi se, että sairaudet tuovat mukanaan kustannuksia. Purentavika, piilokives, tyrät tms voivat johtaa jatkossa kirurgisten hoitojen tarpeeseen ja lisääntyneisiin kustannuksiin.

Hinta
Koiran ostohinta on pienin sen elinaikaisista kustannuksista. Koiran on syötävä joka päivä ja myös sen terveydenhoitoon ja mahdollisiin vakuutuksiin, tarvikkeisiin ja muihin menoihin menee jatkossa rahaa. Lemmikkien pitäminen ei ole ilmaista ja lemmikkiä hankkiessa kannattaa miettiä, onko minulla varaa hoitaa lemmikkini kunnolla. Vakuutus turvaa osaa kustannuksista, mutta äkillisiäkin menoja voi tulla. Koiran ruokintaan kannattaa panostaa varsinkin pentuaikana taloudellisesti. Hyvälaatuisella penturuualla pentu kasvaa terveeksi ja tämä on se vaihe jossa ruokinnalla pystyy eniten koiran elämään vaikuttamaan.

Pentu vai aikuinen
Joskus on hyvä miettiä myös, onko uusi perheen tulokas koiranpentu, vai vosinko tarjota kodin jollekin aikuiselle kodinvaihtajalle. Tällöin pentuaika sisäsiisteysopetuksineen jää pois, mutta toisaalta joku muu on tehnyt jo koiran kanssa paljon, ehkä jopa virheitä. Kodinvaihdon todellinen syy pitää olla selvillä, joskus perheen allergia tarkoittaakin oikeasti aggressiivista koiraa, jonka kanssa aiempi omistaja ei ole onnistunut tekemään oikeita päätöksiä. Meidän perheessä on ollut useampi aikuisena kotia vaihtanut koira ja meillä on ollut niiden kanssa tosi hyvä tuuri. Isän ja Liisan tiibetinspanieli ja kaikki kissat, Äidin ja Niilon Tessu ja Passe ja meidän oma Vicky olivat kaikki aikuisena uuteenkotiin tulleita ja hyviä hankintoja!

Ulkomaan tuliaiset voivat yllättää
Älä ota ulkomaista koiraa! Vaikka kuinka olisi houkutus antaa koti Viron, Venäjän, Itäisen- tai Eteläisen-Euroopan koirille, neuvoni on ei! Parhaiten autat näitä koiria auttamalla jotain paikallista järjestöä jotka tekevät sterilisaatio ja rokotuskampanjoita paikanpäällä. Tuomalla koiran ulkomailta asetat sekä itsesi että muut suomalaiset koirat ja ihmiset vaaraan. Tuliaisena voi olla raivotauti, kennelyskä, maksatulehdus, sydänmato, leishmania, multiresistentit bakteerit, ulkoloiset, brusella, ja vaikka mitä tauteja joista meillä ei ole koskaan kuultukaan. Koiran luonne voi olla yllätys, ei ole ihan yksi eikä kaksi koiraa jotka on lopetettu niiden käytyä aggressiiviseksi, katu- ja tarhakoirat eivät ole välttämättä leimaantuneet ihmiseen ja niiden kanssa voi tulla ikäviä yllätyksiä. Ja jos koira tuo mukanaan jonkun eläintaudin kustannukset koiran perheelle ja koko suomalaiselle yhteiskunnalle voivat olla ennalta-arvaamattomat. Jos haluat antaa kodin tarvitsevalle karvakuonolle, kotimaassa edelleen lopetetaan monia koiria tarhoille kun uutta kotia ei löydy ja kissoista puhumattakaan.

Lopuksi
Ja lopuksi vielä ehkä kaikkein tärkein, ota sellainen koira joka sopii tarkoitukseensa. Jos et jaksa lenkkeillä, älä ota paljon liikuntaa vaativaa ja aktiivista koiraa, ota seurakoira. Älä ota vanhalle äidillesi tai isällesi seurakoiraksi isoa entistä metsästyskoiraa, ota mielummin kissa. Ja muista, eläin ei korvaa toiselle ihmiselle koskaan ihmistä. Vaikka ne liikuttavat ja aktivoivat vanhuksia, oepttvat lapsille vastuuta ja antavat turvallisuuden tunnetta, omaa vastuutaan omasta lähimmäisestä ei lapsesta eikä vanhuksesta voi ulkoistaa lemmikille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti